+420 777 889 869

Po - Pá: 8:00 - 18:00
So: 9:00-15:00

Po - Pá: 8:00 - 18:00
So: 9:00-15:00
+420 777 889 869 info@frpneu.cz
KATEGORIE

Změny a novinky v silničním provozu v roce 2024 ǀ frpneu.cz

  O státní svátek 8.5.2024 máme otevřeno. Pneuservis a výdej zboží od 9:00 - 15:00. Těšíme se na vaši návštěvu!

admin 22/03/2024

Rok 2024 nastartoval důležité změny v silničním provozu

Nenechte si je ujet!

 

Prvního ledna vstoupila v platnost novela zákona o silničním provozu. Pojďme si společně zrekapitulovat všechny důležité změny, ať neztratíte přehled.

Za volant bez kartičky řidičského průkazu? Od nového roku ano!

Ať už pojedete autem na nákup, do práce, nebo na výlet, tak s sebou již nemusíte mít fyzickou kartičku řidičského průkazu a stejně tak technický průkaz. Avšak pouze v případě, že to bude na území České republiky, do zahraničí již s příslušnými doklady vyrazit musíte. Samozřejmostí je, že všechny doklady musí být platné.

 

Řidičem už od sedmnácti? Může být…

Mladí lidé mohou nově řídit automobil již od sedmnácti let, avšak pod dohledem zkušeného mentora. Nově získávají všichni řidičský průkaz na zkoušku po dobu dvou let. Dopustí-li se začínající řidič v této době nějakého závažného přestupku, tak mu bude poskytnutá praktická a psychologická podpora.

 

Dálniční známka i na jeden den

Změny týkající se dálničních známek budou platit od 1. března. Od tohoto data si budete moci zakoupit pouze jednodenní známku a dojde ke změnám cen. Celoroční se zdraží, ale za měsíční a desetidenní zaplatíte méně.

 

Na každém bodu záleží

Doposud platilo v bodovém systému pět sazeb, od nového roku budou platí pouhé tři. Podle stupně závažnosti se vám odečtou buď dva, čtyři, nebo šest bodů. Šest bodů vás bude stát třeba jízda na červenou, porušení zákazu předjíždění, velké překročení rychlosti a také jízda pod vlivem alkoholu.

 

Alkohol za volant nepatři. A to nikdy!

Šest bodů není to jediné, o co řidič za jízdu pod vlivem alkoholu přijde. Dále za ni dostane zákaz řízení až na osmnáct měsíců a hrozí mu pokuta ve správním řízení ve výši od sedmi do dvaceti pěti tisíc.

 

S novým rokem budete mít dokonalý přehled o bodech

Chcete-li přesně vědět, jak je na tom váš bodový stav, pak zcela jistě oceníte i další novinku. Nově si můžete nechat zasílat notifikace o změnách svého bodového konta. Ty vám navíc mohou chodit způsobem, jaký vám nejvíce vyhovuje. Buď prostřednictvím SMS, e-mailu, nebo skrze Portál dopravy a Portál občana.  

 

 

Co dalšího přinesla novela?

  • Na vybraných a bezpečných úsecích dálnic je možné jezdit za dobrého počasí rychlostí až 150 km/h.
  • Na silnicích přibydou nové dopravní značky jako bezpečný odstup, sdílené zóny a další.
  • Jednoduší administrativu, která vám usnadní a zkomfortní mnohé úkony.

 

 

Je skvělé, že rok 2024 je ve znamení změn. Ať už se jedná o zákony, předpisy, zjednodušení administrativy, vždy je to něco, co má praktický přesah do života řidičů a nejen nich. A to je více než skvělé! Přejeme šťastnou cestu nejen rokem změn, ale i těmi následujícími.