+420 777 889 869

Po - Pá: 8:00 - 18:00
So: 9:00-15:00

Po - Pá: 8:00 - 18:00
So: 9:00-15:00
+420 777 889 869 info@frpneu.cz
KATEGORIE

Jak správně vybrat pneumatiky?

  O státní svátek 8.5.2024 máme otevřeno. Pneuservis a výdej zboží od 9:00 - 15:00. Těšíme se na vaši návštěvu!

admin 07/08/2023

Výběr správných pneumatik - není to žádná raketová věda!

Správný výběr pneumatik pro vaše osobní vozidlo nebo dodávku není jen otázkou vzhledu dezénu, ale především otázkou bezpečnosti a optimálního výkonu vozidla. Pneumatiky jsou jediným kontaktem mezi vozidlem a silnicí, a proto je důležité se důkladně seznámit s technickými aspekty a faktory ovlivňujícími výběr. V tomto článku se budeme zabývat tím, jak vybrat pneumatiky pro osobní vozidla a dodávky.
 

1. Velikost a označení pneumatiky:

Velikost pneumatiky je vůbec tím nejzákladnějším parametrem, který bychom měli vědět. Správnou velikost pneumatiky můžete nalézt buď v technickém průkazu vozidla, manuálu vašeho vozidla, na vnitřní straně dveří řidiče nebo na boku stávajících nazutých pneumatik. Ovšem vždy vycházíme z toho, co máte ve velkém TP a s ohledem na disky, které máte na vozidle.

Velikosti pneumatik a jejich označení mohou být vyjádřeny ve formátu například "205/55 R16 91V XL". Je však důležité pochopit jednotlivé složky tohoto označení:

  • Šířka pneumatiky (mm): První číslo udává šířku pneumatiky v milimetrech. Například "205" znamená, že pneumatika má šířku 205 mm.
  • Poměr šířky a výšky bočnice (%): Druhé číslo je poměr šířky a výšky bočnice pneumatiky. Například "55" znamená, že výška bočnice je 55 % šířky pneumatiky.
  • R (Radiální konstrukce): Toto písmeno označuje radiální konstrukci pneumatiky. Většina moderních pneumatik je radiálního typu. Vedle těchto se můžete setkat i s diagonálními označenými písmenem D.
  • Průměr ráfku (v palcích): Poslední číslo udává průměr ráfku, na který je pneumatika určena. Například "16" značí, že pneumatika je určena pro ráfek o průměru 16 palců.
  • Nosnostní index: Maximální hmotnost, kterou pneumatika může nést 
  • Rychlostní index: Nejvyšší rychlost, při níž je pneumatika považována za bezpečnou.
  • Zesílená pneumatiky: Pneumatiky označené jako "XL" znamenají "Extra Load" nebo "Extra Load Capacity", což naznačuje, že tyto pneumatiky mají zvýšenou nosnost oproti standardním pneumatikám stejného rozměru.

Správné rozměry pneumatik jsou klíčové pro optimální výkon vozidla a bezpečnost na silnici. Pneumatiky různých velikostí mohou ovlivnit jízdní vlastnosti, spotřebu paliva a komfort.

1.1. Vliv rozměrů na výkon:

  • Šířka: Širší pneumatiky mohou poskytnout lepší trakci, zejména při zatáčení a na mokré silnici. Nicméně mohou mít vyšší odpor větru a spotřebu paliva.
  • Výška: Vyšší výška pneumatiky může zlepšit komfort jízdy a absorbovat nerovnosti na silnici. Nižší výška může zvýšit stabilitu v zatáčkách.
  • Průměr ráfku: Větší průměr ráfku může zlepšit ovládání a stabilitu vozidla, ale může snížit komfort.

1.2. Rovnoměrné opotřebení pneumatik:

Správný tlak v pneumatikách je klíčový pro rovnoměrné opotřebení. Nevyvážený tlak může způsobit nerovnoměrné opotřebení a snížit životnost pneumatik. Správný tlak v pneumatikách 


2. Typ pneumatiky:

Existují tři hlavní typy pneumatik: letní, zimní a celoroční (tzv. all-season). Každý typ je navržen s ohledem na konkrétní podmínky.

  • Letní pneumatiky: Navrženy pro teplé a suché podmínky. Mají skvělou přilnavost na suchém povrchu, ale na mokrém nebo sněhem pokrytém povrchu mohou být méně účinné.
  • Zimní pneumatiky: Tyto pneumatiky jsou vyvinuty pro zimní podmínky, kdy teploty klesají pod bod mrazu. Mají speciální směs pryže a vzorek dezénu, který zajišťuje lepší přilnavost na zasněžených a ledových cestách.
  • Celoroční pneumatiky: Kombinují vlastnosti letních a zimních pneumatik, což je vhodné pro oblasti s mírnými klimatickými podmínkami. Jsou kompromisem mezi oběma typy.
     


 

2.1. Letní pneumatiky:

Letní pneumatiky jsou navrženy pro použití v teplejším počasí a na suchých nebo mokrých silnicích. Mají několik klíčových vlastností:

  • Větší odvod vody: Letní pneumatiky mají vzorek pneumatiky navržený tak, aby účinně odváděl vodu z povrchu pneumatiky, což zlepšuje trakci na mokré silnici a snižuje riziko aquaplaningu.
  • Lehčí konstrukce: Letní pneumatiky jsou často konstruovány tak, aby byly lehčí, což může pozitivně ovlivnit spotřebu paliva.
  • Lepší ovládání a stabilita: Letní pneumatiky poskytují dobré ovládání a stabilitu na suchém povrchu a běžných podmínkách.

2.2. Zimní pneumatiky:

Zimní pneumatiky jsou určeny pro použití v chladných a sněhových podmínkách. Mají několik charakteristických rysů:

  • Speciální vzorek a směs gumy: Zimní pneumatiky mají hluboký vzorek s lamelami a speciální směs gumy, která zvyšuje trakci na sněhu a ledu.
  • Lepší ovládání na chladu: Zimní pneumatiky zachovávají flexibilitu i při nízkých teplotách, což zajišťuje lepší ovládání a brzdění.
  • Snížené riziko smyku: Díky speciálnímu vzorku a konstrukci snižují zimní pneumatiky riziko smyku na zasněžených a ledových cestách.

2.3. Celoroční pneumatiky (All-season)

Celoroční pneumatiky jsou hybridním řešením mezi letními a zimními pneumatikami. Jsou navrženy tak, aby poskytovaly akceptabilní výkon po celý rok a za každého počasí. Mají několik výhod:

  • Jednoduchost: Celoroční pneumatiky umožňují řidičům vyhnout se sezónní výměně pneumatik.
  • Výkonnostní kompromis: I když celoroční pneumatiky jsou univerzální, mohou nabízet mírně snížený výkon ve srovnání s pneumatikami specializovanými pro danou sezónu.

Při výběru pneumatik je důležité zvážit podmínky, ve kterých budete nejčastěji jezdit, a váš osobní komfort a bezpečnost. Letní pneumatiky jsou ideální pro teplé a suché podmínky, zimní pneumatiky jsou nezbytné pro sněhové a ledové podmínky, a celoroční pneumatiky mohou být vhodnou volbou pro ty, kteří chtějí jedny pneumatiky pro celý rok.


3. Indexy rychlosti a nosnosti:

Každá pneumatika má specifikovanou nosnost a rychlostní index, které udávají maximální váhu, kterou může pneumatika unést, a maximální rychlost, při které je bezpečné ji používat. Tyto údaje jsou důležité zejména pro dodávky a vozy, které nesou větší zatížení. Tabulku indexů naleznete pod tímto odkazem


4. Stáří pneumatik - DOT:

DOT (Department of Transportation) kód na pneumatikách je číselný kód používaný k identifikaci a sledování výroby pneumatik. Tento kód obsahuje informace o výrobci, továrně, výrobním data a dalších specifikacích. DOT kód je povinný pro všechny pneumatiky prodávané po téměř celém světě.

Struktura DOT kódu je následující:

  • První dvě číslice označují kód výrobce (tzv. Manufacturer Identification Number). Každý výrobce má svůj unikátní kód.
  • Následuje sériové číslo továrny nebo výrobní linky, které pomáhá identifikovat konkrétní místo výroby.
  • Nejdůležitější jsou poslední 4 čísla, které se vztahují k orientačnímu datu výroby pneu
  • Třetí a čtvrtá číslice označují týden výroby.
  • Pátá a šestá číslice označují rok výroby.

Například, pokud máte pneumatiku s DOT kódem "A1ABC KL2S 1423", znamená to:

  • "A1A" je kód továrny a výrobce.
  • "BC" je kód velikosti pneumatiky.
  • "KL2S" jsou volitelné informace poskytované výrobcem (pro koncového uživatele nejsou podstatné)
  • "14" značí týden výroby (v tomto případě čtrnáctý týden).
  • "23" značí rok výroby (v tomto případě 2023).

Je důležité poznamenat, že DOT kód se používá především v Severní Americe a některých dalších zemích. V Evropě a jiných částech světa jsou běžnější jiné způsoby označení a sledování pneumatik. Pro bezpečnost a kvalitu pneumatik je však důležité dodržovat doporučení výrobce a pravidelně prověřovat stav pneumatik, včetně data výroby, aby byla zajištěna bezpečná a efektivní jízda.


5. Hodnocení přilnavosti a spotřeby paliva:

Evropská unie zavedla značkování pneumatik, které zahrnuje hodnocení přilnavosti na mokré vozovce a spotřeby paliva. Přilnavost je hodnocena písmenem A (nejlepší) až E (nejhorší), zatímco spotřeba paliva je také hodnocena písmenem A (nejúspornější) až E (nejméně úsporné). Vyšší hodnocení znamená lepší výkon a úspornější jízdu.

 

6. Montáž a údržba:

Po zakoupení nových pneumatik je důležité zajistit jejich správnou montáž a pravidelnou údržbu. Správně namontované pneumatiky zajišťují rovnoměrné opotřebení a optimální výkon vozidla. Pravidelně kontrolujte tlak vzduchu a provádějte vyvážení a návaznou kontrolu na odborném servisu, například zde u nás v FRpneu!

Správně vybrané a udržované pneumatiky jsou klíčové pro bezpečnou a pohodlnou jízdu. Při výběru pneumatik se zaměřte na velikost, typ, hodnocení přilnavosti a spotřeby paliva, vaše klimatické podmínky a jízdní styl. Investováním do kvalitních pneumatik zabezpečíte optimální výkon a bezpečnost vašeho vozidla.
 

Rada na závěr:

Správný výběr pneumatik zahrnuje řadu technických aspektů, které mohou ovlivnit výkon, bezpečnost a pohodlí vašeho vozidla. Při výběru pneumatik se zaměřte na velikost, typ, hodnocení přilnavosti a spotřeby paliva, nosnost, rychlostní index a DOT. Konzultace s odborníkem: Při výběru pneumatik je vždy dobré se poradit s odborníkem, jako je mechanik nebo naši prodejci pneumatik. Ti vám mohou poskytnout doporučení na základě specifik vozidla a vašich potřeb či poradit při výběru pneumatik pro Váš vůz