+420 777 889 869

Po - Pá: 8:00 - 18:00
So: 9:00-15:00

Po - Pá: 8:00 - 18:00
So: 9:00-15:00
+420 777 889 869 info@frpneu.cz
KATEGORIE

Řada řidičů každoročně touto dobou řeší otázku, zda jsou stávající pneumatiky ještě použitelné, nebo je lepší se jich zbavit. Víme, jak mít během pár vteřin jasno!

admin 15/03/2022

Řada řidičů každoročně touto dobou řeší otázku, zda jsou stávající pneumatiky ještě použitelné, nebo je lepší se jich zbavit. Víme, jak mít během pár vteřin jasno!

Asi většina z nás řeší přezouvání automobilu přinejmenším dvakrát do roka – při výměně letních pneumatik za zimní a naopak. S prvním dubnovým dnem končí povinnost mít na vozidlech zimní pneu, v otázce přezutí na letní pneumatiky tedy není nad čím přemýšlet

Jenže v případě, kdy nekupujete novou sadu pneumatik, vyvstává otázka, zda jsou ty starší, které celou zimu „spaly“ v koutě tmavé místnosti, ještě použitelné. Zkušený motorista si poradí velmi rychle – vezme do ruky měrku, změří hloubku dezénu, každou gumu vizuálně zkontroluje (kvůli případným mechanickým poškozením, boulím a podobně) a má jasno. Ale co ti, kteří považují automobily za spotřební zboží a v technice se moc nevyznají?

Předně je třeba si uvědomit následující: dezén ještě použitelné letní pneumatiky musí mít minimální hloubku 1,6 milimetru a stáří nesmí přesáhnout deset let (zjistíte jej díky kódu DOT, jehož poslední čtyřčíslí značí týden a rok výroby pneumatiky). Hloubku dezénu prověříte snadno, stačí použít zmíněný hloubkoměr, který dnes seženete za pár korun prakticky na každém rohu, a často bývá součástí měřiče tlaku. Měříme v podélné drážce vzdálené přibližně čtyři centimetry od bočnice pláště.

Pokud zrovna nemáte k dispozici hloubkoměr, nevadí. Moderní pneumatiky jsou v drážkách vybaveny kontrolními body, které se musejí nacházet pod úrovní plochy běhounu. Jsou-li zároveň s běhounem, nebo jsou na nich dokonce patrné známky většího opotřebení, je pneumatika na odpis. Kontrola pomocí bodů je lepší než žádná, přesto však doporučujeme hloubku dezénu přeměřit hloubkoměrem. A jak naložit s pneumatikami, které již nevyhovují? Skladovat je ve sklepě nebo v garáži nemá smysl. Musejí se nechat ekologicky zlikvidovat, a můžete to udělat přímo u nás zde

Můžete u nás vše vyřešit najednou. Přivezte nám Vaše staré pneu na likvidaci a pořiďte si nové a rovnou na místě je přezujte. Během méně než hodiny budete mít vše vyřešeno na jednom místě. 97% naších pneumatik je vyrobeno v roce 2021/2022.

Likvidovat staré pneu nebo uskladnit zimní, nakoupit nové a rovnou přezout můžete na dvou pobočkách, které najdete v sekci Kontakty

Do 31.3.2022 funguje Sleva 5% v rámci předprodeje letních pneu a disků. Používejte promo Kód "JARO5" v košíku - platí na zboží ze skladu Tursko a Brno.

 

Tagy: letní pneu